Kasze z pieca
Nasze kasze mieszamy z odpowiednio dobranymi składnikami a następnie zapiekamy w piecu w specjalnych kokilkach i podajemy na drewnianych deskach z dowolną surówką i sugerowanym sosem.
- Boczek ze śliwkami suszonymi
- Kasza gryczana z pieczonym boczkiem, suszonymi śliwkami, cebulką i ziołami. Sos chrzanowy
- Karmelizowane jabłka i wiejska kiełbasa
- Kasza perłowa z kiełbasą, jabłkami, cebulką i majerankiem. Sos chrzanowy
- Grzyby i smażona cebulka
- Kasza gryczana z mieszanką grzybów, cebulką i ziołami. Sos barbeque
- Zapiekane brokuły i kukurydza
- Kasza perłowa z brokułami, kukurydzą, cebulką i ziołami. Sos czosnkowy
- Domowe klopsy
- Kasza gryczana z klopsami wołowo – wieprzowymi i cebulką. Sos barbeque
- Kurczak curry i czarne oliwki
- Kasza perłowa z piersią z kurczaka, czarnymi oliwkami, cebulką i miodem. Sos czosnkowy
- Peklowana kruszka wieprzowa
- Kasza perłowa z mieszanką kruszonego schabu – karczku, cebulką i ziołami. Sos czosnkowy
- Kurczak pieczony z cebulką
- Kasza gryczana z marynowaną piersią z kurczaka, cebulką i ziołami. Sos czosnkowy
- Dojrzałe pomidory ze świeżym koprem
- Kasza perłowa z ciętymi pomidorami, koprem, zapiekana z cebulką i ziołami. Sos czosnkowy
- Szynka z jajkiem i zsiadłym mlekiem
- Kasza gryczana z szynką, jajkiem, cebulką i ziołami. Zsiadłe mleko
- Ostra marchewka ze świeżym imbirem
- Kasza gryczana z marchewką, imbirem i cukinią.
- Jagły z dynią i indykiem
- Kasza jaglana z dynią ,piersią z indyka i ziołami. Sos czosnkowy
Dania z kuchni
Do wszystkich dań podajemy dowolną surówkę oraz do wyboru:
kaszę gryczaną, kaszę perłową albo pieczone ziemniaki
- Żeberka zapiekane z gruszkami
- Żeberka, kasza lub ziemniaki i surówka
- Kurczak z grilla w suszonych pomidorach
- Pierś z kurczaka, kasza lub ziemniaki i surówka
- Filet z ryby zapiekany w warzywach
- Filet zapiekany z ziemniakami, pomidorami, papryką, cebulą i koprem
- Pieczeń wołowa w sosie
- Wołowina, sos, kasza lub ziemniaki i surówka
- Gulasz wieprzowy
- Gulasz, kasza lub ziemniaki i surówka
- Polędwiczki w sosie podgrzybkowym
- Polędwiczki wieprzowe, sos podgrzybkowy, kasza lub ziemniaki i surówka
- Kaszanka z cebulką
- Kaszanka, ziemniaki i surówka
- Pierogi z kaszą i grzybami
- Kasza gryczana, podgrzybki, skwarki i surówka
- Pierogi z kaszą i wątróbką
- Kasza gryczana, wątróbka drobiowa, skwarki i surówka
Przystawki
- Placuszki jaglane
- Dwa placuszki podawane z sosem jogurtowo - żurawinowym
- Kotleciki jaglano - serowe
- Dwa kotleciki podawane z sosem jogurtowo - czosnkowo - ogórkowym
- Chleb ze smalcem
- Smażony ser góralski z żurawiną
Zupy
- Kwaśnica z wędzonymi żeberkami
- Podawana z chlebem
- Tradycyjny krupnik
- Podawany z chlebem
- Rosół drobiowy
- Podawana z kluseczkami lanymi
- Pomidorowa
- Podawana z kluseczkami lanymi
Desery
- Ciasto domowe z owocami
- Szarlotka
- Sernik
- Babeczka gryczana
- Jabłka zapiekane pod kruszonką
- Podawane z lodami
Propozycje dla naszych małych gości
- Kotlet z piersi z kurczaka
- Podawany z kaszą lub ziemniakami i surówką
- Naleśniki z jabłkami 1szt./2szt.
- Podawane z polewą czekoladowa i bitą śmietaną
- Naleśniki z serkiem waniliowym 1szt./2szt.
- Podawane z żurawina i bitą śmietaną
- Naleśniki z czekoladą 1szt./2szt
- Podawane z polewą toffi i bitą śmietaną
Soki świeżo wyciskane
- Marchewczak
- Marchew, jabłko
- Jabłuszek
- Jabłko
- Buraczak
- Burak, seler, marchew, cytryna
- Pomarańczak
- Pomarańcza
Piwa
- Piwo Miłosław „ Marcowe ” 0,3/0,5 l
- Piwo Miłosław „ Pilsner ” 0,3/0,5 l
- Piwo grzane 0,3/0,5 l
- Z sokiem malinowym lub miodem i przyprawą korzenną
- Fortuna "Czarne" / but. 0,5 l
- Fortuna "Miodowe" / but. 0,5 l
- Fortuna "Wiśniowa" / but. 0,5 l
- Fortuna "Śliwkowa" / but. 0,5 l
- Fortuna "Rabarbar" / but. 0,5 l
- Fortuna "Imbir Stout" / but. 0,5 l
- Miłosław "Koźlak" / but. 0,5 l
- Miłosław "Niefiltrowany" / but. 0,5 l
- Miłosław "Witbier" / but. 0,5 l
- Miłosław "Blonde Ale" / but. 0,5 l
- Komes "Porter Bałtycki" / but. 0,5 l
- Komes "Potrójny Złoty" / but. 0,5 l
- Komes "Poczwórny Bursztynowy" / but. 0,5 l
- Lech bezalkoholowy / but.0,3 l
Wina
- Sauvignon Blanc, Indomita
- Pełen ekspresji aromat cytrusów z żywiołowym zapachem kwiatów, zielonego pieprzu i ziół
- Chardonnay, Indomita
- Złotożółta barwa z zielonymi refleksami, aromat owoców tropikalnych z nutą mandarynki, gruszki i nektarynki
- Cabernet Sauvignon, Indomita
- Piękna, ciemnoczerwona barwa, ekspresyjny aromat czarnej porzeczki, suszonych moreli i czekolady
- Cabru, Słońce i Wiatr
- Wytrawne. Przy tworzeniu tego wytrawnego wina wykorzystane zostały szczepy Regent, Cabernet Cantor oraz Leon Millot. Dojrzewające w beczce wino wytrawne o aromacie owoców, ziół oraz przypraw.
- Seya, Słońce i Wiatr
- Półwytrawne. Zrobione w całości z odmiany Seyval Blanc. W smaku aromaty przywodzące na myśl liście czarnej porzeczki. Zrównoważona kwasowość sprawia, że jest to wino rześkie i orzeźwiające.
- Soley, Słońce i Wiatr
- Półsłodkie. Dominuje szczep Solaris w towarzystwie Seyval Blanc tworząc świeżą i orzeźwiającą kompozycję idealną na upalne dni. Delikatne i aromatyczne o kwasowości złagodzonej cukrami osadowymi.
- Wino Stołowe
- Białe lub czerwone, półwytrawne.
- Grzane wino